A
CSERJÉRŐL A DOBOZBA








-
A szedés
módja
-
Hervasztás
-
Sodrás
-
Fermentálás
-
Szárítás
-
Különleges teák
-
Zöld Tea
-
"Broken" tea
-
Sárga tea
A szedés
módja.
-
A teakertekben a leveleket legelőször
mácius elején szedik, majd 5-15 naponként. A leveleket a
szedők már szüretkor osztályozzák. A sorban az első szedő
a cserje csúcsán levő első levelet csípi le,
ebből készül a legfinomabb tea. A többiek egymás után
a soron követkzető leveleket szedik. Az alsó nagy levelek használhatatlanok.
-
A levelek szedése igen nagy gyakorlatot
és gondosságot kíván. A leszedett levelet gondosan kell kezelni és még
gondosabban szállítani, mert ha megtörik, megnyomódik vagy idő előtt
fermentálódik, értéktelenné válik. Ezért a feldolgozó üzemeket
közvetlenül az ültetvény mellé telepítik. A szállítást a szedéshez
igazítják, hogy a legcsekélyebb
károsodás se érje a leveleket.
-
A levelek feldolgozása bonyolult
művelet. A régi kínai szokás szerint tizenkét műveletből
áll. A modern üzemek már a 20. sz. elején négy fázisra
csökkentették ezt a folyamatot.
Hervasztás
-
A tealeveleket mérsékelten
magas rétegben sűrű szövésű dróthálóra helyezik, és szellős
helyiségben huszonnégy órán át, kb. 30 oC-on szárítják. A fonnyasztás
által a tealevelek annyi nedvességet
veszítenek, hogy azután könnyen sodorhatókká válnak.
Sodrás
-
Ennek a műveletnek az a célja,
hogy a tealevelek sejtfalát szétszakítsa, így a levegő
könnyebben értinkezik a sejtnedvekkel, ami meggyorsítja
a fermentációt. A dodrás az ún. teasodró asztalon történik. A
művelet legegyszerűbb formája az, amikor egy alul nyitott doboz a
forgatható asztalfelületen oly módon nyugszik, hogy a kettő
között keskeny rés van. Az asztalfelület és a doboz ellenkező
irányban mozog. A tealevelek a dobozban (garatban)
vannak, ezt pedig egy fedő nyomja a recézett, kör alakú asztalhoz. A sodrást
a recézés és a garat széle közösen
végzi.
Fermentálás
-
Az erjesztésnek az a célja,
hogy a tea keserű és fanyar csersavainak hatása minimálisra
csökkenjen, és a tealevél finom, könnyű olajának
teljes zamata érvényesüljön.
-
A már megsodrott leveleket
kb. 5 cm vastagon kiteregetik. A sodrás által a sejtnedvek felszabadulnak,
a levegőben pedig állandóan vannak mikroorganizmusok, amelyek azután
elvégzik az erjesztési folyamatot. Az erjedés akkor fejeződik
be, amikor a tealevelek rézvörösre színeződnek. A folyamat csak néhány
óráig tart.
-
Szárítás
-
Célja, hogy az erjesztéssel
megkezdett folyamatok befejeződjenek, és a tealevelek tartóssá váljanak.
Ez a folyamat az erjedéskor elért rézvörös színt szürkésfeketévé változtatja.
A tealevelek víztartalma ekkor 3-6%-ra csökken. Ezt nevezik fekete
teának; ez a legáltalánosabb forma. A hevítés az, amelyik
végsősoron megszabja a fekete tea színét és aromáját.
A klorofill a hevítés hatására alakul át a fekete színű
pheofitinné: ez adja a tea jellegzetes színét.
-
Az elkészült teát, akármilyen
eljárással készüljön is, gondosan csomagolják. Fémdobozban,
légmentesen elzárva három évig is megtartja aromáját és színanyagait.
KÜLÖNLEGES TEÁK
Zöld tea
-
A teát hervasztják, sodorják sé szárítják,
de a fermentálás elmarad, így a levelek megtartják zöld színüket. ennek
a teának az íze fanyarabb és keserűbb, mint a feketéé,
mert a csersavak megmaradnak, az aromaanyagok
pedig nem tudnak teljesen kibontakozni.
"Broken" tea
-
Már a 19. sz. második felétől ismert
ez a fajta készítési mód; B jelzésű teának is nevezik. Ez úgy
készül, hogy a leveleket egészen apróra vagdalják.
A legjobb minőségű levelekből
készítik. Előnye, hogy így a tealevelekből a hasznos
anyagok sokkal jobban kioldódnak, ezáltal erősebb
teát kapunk. Nem szabad összetéveszteni a törmelék
teával, mert annak nincs egyedi jellege, hiszen hulladékanyag.
A ma kapható filteres teák "broken" eljárással készülnek.
Sárga tea
Dél-ázsiai országokban készítenek ún.
sárga teát is. A fermentációt félidőben túlfűtéssel
meggátolják. Ezután különféle illatosító anyagokat adnak
hozzá, majd az így kapott teákat ízlésüknek megfelelően keverik. Ilyen
teát Európába nem exportálnak
-
[ eredetmítosz ] [a cserje] [a
cserjéről a dobozba] [a jó tea] [mi
van a teában]
-
[GYIK] [receptek] [élettani
hatása][árulkodó teásdobozok]