RECEPTEK








Az indusok teája
Az indiai teakészítési mód a következő: egyharmad rész tejet és kétharmad rész vizet megfelelő mennyiségű cukorral felforralnak, és ezzel forrázzák le a fekete teát. Öt percig állni hagyják, majd muszlinkendőn átszűrik. A mozgóárusok por alakú teát használnak, mert így könnyebb az ital elékszítése. Ezt a teaport muszlinzacskóba kötik, a csézse fölé helyezik, majd leöntik a tejjel és cukorral elegyített forró vízzel. Az így elkészített italt csézsékben árusítják, amelyeket a vásárló később eldobhat..
A Holland tea
A hollandok szeretik az erős, sötét teát, tejszínnel, cukorral és valamilyen alkoholos itallal, főleg arakkal ízesítik. Egyik különlegességük szerint a teát nem vízzel forrázzák, hanem tejjel (nem kevernek bele vizet, mint Indiában). Ázási ideje öt-hat perc. A hollandok a zöld teát is szeretik, ennek elkészítési módja ugyanaz, mint a feketéé, de az ázási ideje csak négy perc. Ízesíthető arakkal vagy konyakaromával.
A szamovártea
Az orosz teakészítési mód alapja a szamovár és a teaeszencia. Receptjük a következő:
A tea elkészítéséhez a legalkamasabb egy prcelán vagy fayance teáskanna, amelyet előre megmelegítünk. Aztán beletesszük a megfelelő mennyiségű tealevelet (minden 2 csészére egy teli kávéskanállal), forró vizet öntünk rá a szamovárból, és körülbelül 5 percig állni hagyjuk. Az így nyert eszenciát a csészékbe tötjük, és forró vízzel felhígítjuk. Az így elkészített tea feltétlenül a felhasznált tea minőségnek felel meg. A teát cukorral, citrommal és vodkával ízesítik, de isszák cukor nélkül is.
A tibetiek és mongolok teája
Napjainkig már csak a tibetiek őrizték meg a legrégibb kínai teakészítési módot. Tibetben ma is takalácsot használnak a tea elkészítéséhez. A teakalácsból leforrázott italt nem cukorral, hanem sóval, borssal, különféle gyökerekkel ízesítik, és vajat vagy zsírt adnak a csézse mellé, amiből ki-ki saját ízlése szerint tesz a teába.
Hozzávalók: 180 g cukor, 15 tojás, 180 g burgonyaliszt, vanília
verjük habosra a cukrot a tojássárgájával, keverjük hozzá a tojásfehérje kemény habját, kevés vaníliát és a burgonyalisztet. Keskeny kis sütőformákat töltsünk meg a péppel, hintsük be procukorral és ne nagyon erős tűzön süssük ki.
Hollandi teakenyér
Hozzávalók: 200 g liszt, 100 g cukor, 100 g vaj, 1 tojás, citromhéj, makronen massza, mazsola, vagdalt mondola, cukorpor.
Ezeket keverjük össze jól és nyújtsuk ki hosszú, kb. 38 cm széles szeletekre, vonjuk be makronen masszával, hintsük be még mazsolával, vagdalt mondola és cukorpor keverékkel, vagdaljuk szét keskeny szeletekké és vajjal kikent pléhre rakva nem nagyon forró tűzön süssük meg.
Belgrádi kenyér
Hozzávalók: 165 g cukor, 2 db tojás, 165 g hámozatlan tört mondola, 20 g narancshéj, 80 g liszt.
A cukrot a tojással habosra ütjük, hozzáadjuk a többieket, és jól összegyúrjuk. Egy óra múlva félujjnyira kinyújtjuk, elvagdaljuk ujjnyi vastag és ujjnyi hosszú szeletekre, vajjal kikent pléhre rakjuk, megszárítjuk és lassú tűzön kisütjük, sütés előtt behintjük cukorral.