A
ÉLETTANI
HATÁSA








-
A teafogyasztás élettani
hatásai többé-kevésbé kapcsolódnak a teában levő
tápanyagokhoz, de az utóbbiak egymás hatását módosítják.
-
A tea legfontosabb
összetevője élettani szempontból a koffein, amelynek
értágító hatása van, ezenkívül a szellemi tevékenységet is
élénkíti. Egy csésze tea kb. 40 mg koffeint tartalmaz,
ezzel szemben egy csésze kávéban 50-150 mg, egy kis üveg kólában
20 mg koffein található. A teában levő koffein azonban
jobb hatású, mintha tisztán gyósgyszerpor vagy tab letta
formájában vennénk be. Lényeges különbség, hogy a teával bevitt koffein
nem emeli meg a vérszérumban levő zsirsavak mennyiségét.
-
A koffein mellett élettanilag fontosabb
anyagok még a teában a polifenolok és flavonolszármazékok,
amelyek a teaital szárazanyag-tartalmának a felét
teszik ki. Sok szerző szerint ezeknek az anyagoknak érfalat
erősítő hatásuk van. Ide sorolható még a kapilláris
ereket erősítő, gyulladáscsökkentő és a pajzsmirigy működését
szabályozó hatás.
-
A polifenoloknak és flavonolszármazékoknak
tulajdonítják az érelmeszesedést gátló, a vérszérum koleszterin-
és zsirsavmennyiségét csökkentő hatást, amelyet állatkísérletekben mutattak
ki. Ebből a szempontból nem volt lényeges különbség a fekete
és a zöld tea között.
-
A tea legfontosabb
összetevője élettani szempontból a koffein, amelynek
értágító hatása van, ezenkívül a szellemi tevékenységet is
élénkíti.
-
A sok előny mellett
egyes kutatók felvetették a teának esetleges rákkeltő
hatását is, de erre vonatkozólag bizonyító
-
erejű adat nincs.
-
[ eredetmítosz ] [a cserje] [a
cserjéről a dobozba] [a jó tea] [mi
van a teában]
-
[GYIK] [receptek] [élettani
hatása] [árulkodó teásdobozok]